Din lägenhet

Badrum

Ditt badrum är ett prefabricerat badrum levererat av PartAB. Badrummet är utrustat med tvättställ, vägghängd toalettstol för att underlätta städningen, duschkabin och kombinerad tvätt/torkmaskin samt elektrisk golvuppvärmning för skön känsla (och för att snabba på torkning av golvet).

Läs noga instruktionen för skötsel av badrumsutrustningen. Gör inga ändringar, borra inte i badrumsväggar, demontera inte fastmonterade detaljer mm innan du har läst instruktionen. Om du vill ändra i ditt badrum, renovera det eller montera ny utrustning måste du först inhämta brf styrelsens godkännande. Anlita proffs.

Bakom badrummets väggar, under golv och ovan tak går vatten- och elledningar som lätt kan skadas med allvarliga konsekvenser både för dig och dina grannar.

Skötselanvisning badrum (PDF)

Vitvaror

Dina vitvaror – kyl, frys, mikro, spishäll, ugn och tvättmaskin – kommer från Bosch. Manualer finns inuti varorna eller i köksskåpen. Läs dem innan du börjar använda varorna och spara dem för framtida bruk. Som boende är det ditt ansvar att läsa manualen. Kommer inte maskinen igång gäller garanti.

Skötselråd (PDF)

Skötselanvisning fönster (PDF)
– Dokument 1
– Dokument 2
– Dokument 3

Rengöring av fönster (PDF)

Dörrar

Du har en säkerhetsdörr installerad. För att låsa dörren behöver du först trycka upp handtaget.

Underhåll och skötsel av säkerhetsdörrar (PDF)

Underhåll och skötsel av innerdörrar (PDF)

Passage och nycklar

Porten till huset kan öppnas både med dina lägenhetsnycklar och nyckelbrickan.

Information om din nyckelbricka (PDF)

Serviceläge

Om du väntar besök från servicepersonal, ställ säkerhetsdörrens lås på kl. 10.00. Servicepersonalen kan då öppna din dörr med en servicenyckel.

El-central

Fungerar inte elen i lägenheten? Kolla alltid först om säkringen har löst ut innan du ringer och felanmäler.

I lägenheten är en trefas (230/400V) automatsäkringscentral från Garo med jordfelsbrytare installerad.

Återställning av automatsäkring:
När automatsäkring är tillslagen ska vipparmen peka uppåt. I händelse av att automatsäkring har löst ut (vipparmen har fallit ned) ska vipparmen föras nedåt, så långt det går och därefter tryckas upp igen.

Återställning av jordfelsbrytare:
När jordfelsbrytare är tillslagen ska vipparmen peka uppåt. I händelse av att jordfelsbrytaren har löst ut (vipparmen har fallit ned) ska vipparmen föras nedåt, så långt det går och därefter tryckas upp igen. Vid problem att återställa automatsäkring eller jordfelsbrytare var god kontakta fackkunnig personal.

Underhåll av jordfelsbrytare
Den boende ska se till att jordfelsbrytaren funktionsprovas var 6-te månad. Mer skriftlig information hittar du inuti el-skåpet

Felsökning elinstallation
Rekommendationer vid utlöst jordfelsbrytare: Slå till jordfelsbrytaren. Om jordfelsbrytaren inte löser ut igen kan detta tyda på en tillfällig störning eller tillfälligt fel. Om jordfelsbrytaren löser ut med jämna mellanrum bör fackkunnig personal kontaktas för kontroll av anläggningen.

Om jordfelsbrytaren löser ut direkt efter tillslag tyder det på ett bestående fel. Slå ifrån automatsäkringarna i den aktuella centralen. Slå till jordfelsbrytaren igen. Återställ därefter en säkring i taget till dess att jordfelsbrytaren löser ut igen. Felet är nu lokaliserat till den säkring som sist återställdes. Om jordfelsbrytaren löser ut igen innan några säkringar har återställts finns felet troligtvis i eller före centralen

Kontakta fackkunnig personal!
Om felet är lokaliserat till en bestämd säkring eller säkringsgrupp, fortsätt med att dra ur alla stickproppsanslutna apparater inklusive lamputtagsanslutna som hör till denna säkringsgrupp. Slå därefter till jordfelsbrytaren. Om jordfelsbrytaren på nytt löser ut finns felet i den fasta installationen eller i någon fast ansluten apparat.

Kontakta fackkunnig personal för kontroll och åtgärd!
Om jordfelsbrytaren ej löser ut efter utdrag av stickproppar, anslut en apparat i taget tills att jordfelsbrytaren på nytt löser ut. Det är den sist anslutna apparaten som sannolikt är felaktig.

Kontakta fackkunnig personal för kontroll och reparation!

Kök och garderober

Köksmöbler och garderober kommer från Marbodal. Följ deras skötselråd och tips och snickerierna kommer att hålla sig fräscha länge. Behöver du komplettera befintlig utrustning kan du vända dig till en Marbodalbutik. Närmaste finns vid Kungens Kurva Geometrivägen 1B. Ska du handla hyllplan eller trådbackar, ta mått innan.

Skötselråd (PDF) 2020

Skötselråd (PDF) 2018

Ventilation

I köket ovanför spisen finns det en spiskåpa Casa Jazz samt ett ventilationsaggregat Casa R3 – båda av märke Swegon – installerade för individuell styrning av luftflöde i ditt hem.

Det sitter två filter i ventilationsaggregatet som ska bytas 2 gånger per år, detta är grundläggande för att garantierna ska gälla.
Hyresvärden köper in dessa filter vid rätt tidpunkt och aviserar om när bytet kommer ske. Du som hyresgäst är skyldig att se till så hyresvärden kan komma in i din lägenhet för att byta filter. Kan hyresvärden inte komma in i din lägenhet kommer du bli debiterad 618kr för varje försök som görs. I värsta fall kan man bli av med hyreskontraktet.

Video – Filterbyte

Golv

Den fina trestavsparketten kommer från Kährs. Ta hand om golvet och det kommer att tjäna dig väl under många år.

Underhåll och skötsel av parkettgolv (PDF)

Golvvärme

I din lägenhet finns golvvärme från Ebeco (EB-Therm 205) installerad.

Manual för golvvärme-termostat (PDF)