Praktisk information

Lägenhetsnummer

Ditt lägenhetsnummer är det nummer som står på din lägenhetsdörr och postbox. Detta nummer är baserat på Lantmäteriets föreskrifter.

För en del lägenheter kan det stå ett annat lägenhetsnummer i avtal och bofaktablad. Det beror på att Tingseken har ett eget system för lägenhetsnumrering som i vissa fall avviker från Lantmäteriets.

Detta är mycket vanligt och ingenting du som boende behöver bekymra dig

Porttelefon

Porttelefon finns installerad för kommunikation mellan besökare och boende. För att få ditt nummer inlagt i husets porttelefon, mejla forvaltning@titania.se. Observera att ditt telefonnummer ej läggs in automatiskt när du flyttar in.

El abonnemang, vatten och värme

Ditt abonnemang är tecknat av Tingseken hos Fortum och fastaavgiften ingår i hyran. Det går inte att flytta abonnemanget till en annan elleverantör. Elförbrukningen mäts kontinuerligt och du får dina elförbrukningsräkningar i efterskott på hyresavin.

Kostnader för vatten och värme ingår i hyran. Vid onormal hög förbrukning kommer du att debiteras för din förbrukning.

Värme i lägenheterna

Vi levererar värme till din lägenhet så att temperaturen är minst 20 grader. När termostaten känner att det är 20 grader i rummet stänger den av vattenflödet som går genom elementet för att sedan slås på igen när temperaturen sjunker under 20 grader. På så sätt hålls en jämn inomhustemperatur. Därför kan elementen kännas kalla trots att man har en normal värme i sin lägenhet. Mät alltid temperaturen i din lägenhet mot en innervägg.

Det finns också saker som du kan göra hemma för att se till att värmen cirkulerar som den ska i rummen:

  • ha inte möbler eller gardiner framför elementen
  • vädra snabbt och effektivt

Bredband och TV

Nätet ägs av Botkyrka Stadsnät. Botkyrka Stadsnät är ett öppet nät med ett stort utbud av tjänsteleverantörer.

På tjänsteportalen Zmarket kan du jämföra priser och beställa internet. Du är inte låst till en tjänsteleverantör utan alla kan välja fritt ur vårt utbud.

Instruktioner i korthet – 3 enkla steg

Koppla in
Du kopplar din dator till nätuttaget i vardagsrummet med hjälp av en nätverkskabel

Öpnna webbläsare
Du öppnar webbläsaren och kommer direkt till Zmarket.

Välj leverantör
Du väljer leverantör och tjänst. Följ leverantörens instruktioner och val – ska du ha dator uppkopplad med kabel eller ska du ha en wifi-box, ska du ha tv från en box eller på ett wifi-kort, vilka tv-kanaler ska du ha, vilken överföringshastighet osv.

Botkyrka stadsnät Boendepärm (PDF)

Tvättstuga

Det finns tre tvättstugor: Tingstorget 9 -2 tr, Tingstorget 13 -2tr och Fogdebacken 2 BV. Du bokar tvättider på webben, med hjälp av en app eller på infotavlan i entrén. Läs i de bifogade broschyrerna hur du går till väga.

I korthet:

Via infotavlan:

  1. Svep din fastighetsbricka över läsaren.
  2. När din personliga sida öppnas välj
  3. Grön färg visar ledig och röd visar upptagna tider, följ instruktioner.

Via mobilen och webben:

  • Varje boende har fått ett personligt användarnamn och lösenord.
  • Användarnamn är din mejladress och lösenord är lägenhetsnumret. Detta ska du ändra vid första inloggningen.

 electrolux-vision-läs-info-boka-avboka-skicka-meddelande-eller-felanmaelan (1)

Avfallshantering

Miljörum finns på kortsidan av Tingstorget 7 samt bredvid entrén på Fogdebacken 2. Du kommer in med din fastighetsbricka. Du ska se till att sortera ditt avfall enligt de anvisningar som finns uppsatta i miljörummet och på sopbehållarna. Övrigt avfall som t. ex. grovsopor och skrymmande föremål som möbler, barnvagnar, stora mattor, tv-apparater samt farligt avfall får du inte lämna i miljörummet.

Vi har installerat övervakningskameror i miljörum. När du kommer in i miljörummet med din fastighetsbricka loggas du in i inpasseringssystemet. Om du slänger otillåtet avfall kommer du att debiteras för extra kostnader som har uppstått på grund av detta samt en administrationsavgift.

Det ska du köra till någon av SRV:s återvinningscentraler. Den närmaste återvinningscentralen ligger på Hallundavägen 4 i Fittja, granne med INGO-macken. Som boende i Botkyrka lämnar du ditt avfall gratis på centralen men du måste först beställa ett passerkort dit.

Grovsopor

Större grovsopor, t.ex. möbler, får inte lämnas i miljörummet.

Som boende i Botkyrka kommun kan du lämna dina grovsopor gratis på någon av SRV:s återvinningscentraler.

För att besöka återvinningscentralerna  behöver du ett passerkort.

Cyklar, barnvagnar och rullstolar

Rum för förvaring av cyklar, barnvagnar och rullstolar i huset. Du kommer dit med din lägenhetsnyckel.


Rum för förvaring av cyklar, barnvagnar och rullstolar finns i huset. Du kommer dit med din lägenhetsnyckel. Rum för förvaring av barnvagnar och rullstolar finns på entréplan, ingång från trapphuset. Cykelförråd finns i källaren. Du kommer in i båda rummen med din lägenhetsnyckel.

Andrahandsuthyrning

Du ska alltid inhämta hyresvärdens medgivande innan du hyr ut i andra hand. Mejla forvaltning@titania.se vid eventuella frågor. Om du hyr ut utan tillstånd kommer du att sägas upp och förlora ditt hyreskontrakt.

Om du får din andrahandsansökan godkänd och har en garage/parkeringsplats så kommer den automatiskt att bli uppsagd. Står du in kön till garage och hyr ut i andrahand kommer du förlora din plats i kön och behöver därmed höra av dig när andrahandsuthyrningen upphör, för att ställa dig i kön igen.

Hårdare regler för andrahandsuthyrning: läs mer! 

Nycklar och fastighetsbrickor

Dina nycklar passar till din lägenhet och terrassen. För inpassering till cykelgarage, barnvagnsrummet, miljörummet och tvättstugan använder du en fastighetsbricka. Entredörren öppnar du med en nyckel, fastighetsbricka eller med mobilapp. Skaffa en RCO Access-app för att kunna öppna entrédörren via mobilen. Varje boende har fått ett personligt användarnamn och lösenord. Användarnamn är ditt hus och lägenhetsnummer i en följd (ex. 121901) och lösenord är lägenhetsnumret (ex. 1901.) Detta ska du ändra vid första inloggningen.

Garage

Det finns ett underjordiskt garage för husen kring Tingstorget, Lagmansbacken samt Fogdebacken 2 med infart från Lagmansbacken. Du kommer ditt via trappan eller med hiss -2 trappor. Du anmäler intresse för en garageplats hos Bostadsförvaltning.

Om du har en garage/parkeringsplats och har fått en andrahandsansökan godkänd då kommer din garageplats automatiskt att bli uppsagd. Står du in kön till garage och hyr ut i andrahand kommer du förlora din plats i kön och behöver därmed höra av dig när andrahandsuthyrningen upphör, för att ställa dig i kön igen.

Läs mer 

Persienner, gardiner, markiser

Persienner, rullgardiner, gardiner ingår ej i ditt hyreskontrakt. Du får själv vända dig till en persiennleverantör/montör för montering av persienner. Det är förbjudet att montera markiser på balkongen.

Lampor i tak

Det finns lamputtag uppe på väggar nära tak. Vill du ha taklampor kan du hänga dem på en krok som du själv monterar. Ett tips: vänta med placering av taklampor tills du har möblerat med lässoffan, matbordet, sängarna, tv:en mm och är helt säker att placeringen inte längre är temporär.

Hemarbeten, förändringar, ommålning mm

Du får måla om eller göra mindre reparationer. Om du väljer en avvikande färg kommer du att anmodas att återställa väggar med den förvalda färgen vid avflyttning. Ändrar du i den fasta inredningen eller övrig utrustning måste du återställa lägenheten i ursprungligt skick vid avflyttning.

Det är absolut förbjudet att borra eller spika i badrumsväggar varken på in- eller utsidan. Uppstår det brott på vattenledningar (med vattenläckage), elledningar eller punkterar du fuktspärr som finns under golv- och väggplattor blir du ersättningsskyldig för uppkomna skador och reparationer.

Folkbokföring, namn på postbox & varningar

Det sker löpande kontroller på folkbokföringar i fastigheterna, samt kontroller på postboxarna och skötsel i husen.

Det är inte tillåtet att skriva egna namnlappar och sätta upp på sin postbox. Vill du få upp ett annat namn exempelvis en partner/sambo/barn, så skicka ett mejl till forvaltning@titania.se och bifoga ett personbevis på personen vars namn du vill få upp på brevlådan. Först efter ett godkännande så kommer vi att sätta upp namnet på insidan av din postbox, så att posten hittar rätt.

Varningar kan exempelvis vara att man ställt föremål i trapphuset så som barnvagnar/cyklar/sopor osv. Det är inte tillåtet pga. säkerheten vid brand.
Man kan också få varning pga. störande beteende så som hög musik på nätter och nedskräpning. Att köra mot rött i garaget är också en anledning till att varningar skickas ut.

Detta görs med syftet att vi vill ha ett trevligt & lugnt område där alla kan känna sig trygga och välkomna.

Tack för att du hjälper till att följa dessa riktlinjer!

Försäkringar

När du flyttar till nytt boende behöver du teckna hemförsäkring. Detta gör du hos valfritt försäkringsbolag.

Har du problem med skadedjur/ohyra, då ingår skadedjursbekämpning i fastighetsförsäkringen. Denna försäkring ligger hos Brandkontoret, vilket du uppger när du ringer till bekämpningsbolaget.